Σελίδα 1 από 1

Ανατρέπει τη θεωρία του Αϊνστάιν εύρημα στο CERN?

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Σεπ 24, 2011 4:50 pm
από GiorikasGR
Επιστήμονες του CERN ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν υποατομικά σωματίδια τα οποία ξεπέρασαν την ταχύτητα του φωτός, εύρημα που αν επαληθευτεί θα σημάνει την ανατροπή ενός εκ των βασικών νόμων του σύμπαντος.

Περίπου 15.000 δέσμες νετρίνων - μικροσκοπικών σωματιδίων που διαποτίζουν το σύμπαν - απελευθερώθηκαν σε διάστημα 3 ετών από το CERN προς το εργαστήριο του Gran Sasso 730 χλμ. μακριά, όπου εντοπίστηκαν από γιγαντιαίους ανιχνευτές.

Το φως θα είχε καλύψει τη συγκεκριμένη απόσταση σε περίπου 2,4 χιλιοστά του δευτερολέπτου, αλλά τα νετρίνα έφτασαν σε 60 νανοδευτερόλεπτα ή 60 δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου νωρίτερα.

Ο εκπρόσωπος των ερευνητών Αντόνιο Ερεντιτάτο δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι μετρήσεις που καταγράφηκαν τα τελευταία τρία χρόνια έδειξαν ότι νετρίνα κινούνταν με ταχύτητα 60 νανοδευτερολέπτων, γρηγορότερα απ' ότι το φως. "Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στα αποτελέσματά μας.Έχουμε ελέγξει και ξαναελέγξει για οτιδήποτε δεν θα επιβεβαίωνε τα στοιχεία μας, αλλά δε βρήκαμε τίποτα. Τώρα ζητούμε από συναδέλφους να τα ελέγξουν ανεξάρτητα", πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε περίπτωση που τα ευρήματα επιβεβαιωθούν, τότε η ανακάλυψη θα ανατρέψει τη θεωρία της σχετικότητας που διατύπωσε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν το 1905 και υποστήριζε ότι η ταχύτητα του φωτός είναι μια "κοσμική σταθερά" και τίποτα στο σύμπαν δεν θα μπορούσε να ταξιδέψει γρηγορότερα.

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh- ... &id=312034

Re: Ανατρέπει τη θεωρία του Αϊνστάιν εύρημα στο CERN?

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Νοέμ 24, 2011 6:01 pm
από Wanderer
Τελικά μετρώντας την ενέργεια των σωματιδίων πριν και μετά, και όχι το χρόνο άφιξης, φαίνεται να μην ισχύει το ότι τρέχουν γρηγορότερα από το φως.. ακόμα ερευνάται :P την οριστικά απάντηση θα τη δώσουν παρόμοια πειράματα που θα γίνουν σε άλλα ανεξάρτητα ερευνητικά κέντρα, σε ΗΠΑ και Ιαπωνία αν θυμάμαι καλά.